Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.04.2008 01:33 - Светът не принадлежи на отчаяните
Автор: fars Категория: Тя и той   
Прочетен: 2197 Коментари: 8 Гласове:
0



Така се случи, че в тези дни читателите на фарсовият ми блог засегнаха голямата тема за самотата човешка. Светът отсъди, че блогът е медия, а медиите трябва да отговарят на очакванията на своите читатели. Именно за това драги читатели, ще отделя няколко кратки реда за мъничко размисли по тази болна тема.

Аз съм сам. Ти си сам. Той е сам. Тя е сама. Ние сме сами. Те са сами.

Вие сами ли сте?

Мнозина ще попитат: дефинирай сам, а други ще уточнят: самотен ли имаш предвид?

Искрено се надявам Вие, които четете тези редове да имате някого до себе си. Ако го имате сте измежду щастливците в този свят. В хубавият вариант на вашата житейска история би било чудесно, ако той или тя е човекът, с когото желаете да изживеете живота си. Приемливо е дори да имате някого до себе си, макар че не го обичате. Прегръдката на канапето, докато гледате глупавото филмче е привилегия, която липсва на мнозина.

Събуждането в празното легло, самотните нощи, трудните разговори с непознати в бар, опитите за привличане на вниманието на момчетата и момичетата от насядали на щъркелите покрай бара в дискотека или престижен клуб, самотните нощи в irc, безконечните разговори със самотни души в сайтове за запознанства, които никога не се виждат. Това е част от живота на нещастните хора, които нямат шанса да изглеждат добре или да компенсират липсата на изящно лице или тяло с остър ум или достатъчно пари, които са способни да подкупят някого от щастливците, да сподели живота им.

image

В романа Фарс г-н Вонегът доказва, че на сила хубост не става. Доказва ни го със затрогващо веселата история за изрода, който става президент на САЩ с налудничавата идея да премахне самотата посредством административно роднинство. Уви проекта пропада, защото любов не се дарява административно.

Проекта се превръща в гротеска. Гротеска е и битието на самотните хора.
image

Самотни хора, светът не обича слабите. Светът не принадлежи на отчаяните. Светът не принадлежи и на наглите. Светът принадлежи на никой човек. Последното е единствената добра новина в този абзац.

Нямам решение. Не мога да ви дам нищо освен съвет.

  • Погледнете се в огледалото и помислете дали ако бяхте от другия пол бихте забелязали у себе си онова, което желаете да забележат у вас другите.
  • Спомнете си каква заплата получавате.
  • Помислете за последния път, когато сте забелязали добронамерен поглед, на човек който ви харесва.
  • Потърсете себеподобните си.
  • Попитайте близките си за някой, който е подобен вам.
Успех.
Признавам, че първоначалният ми замисъл бе да разказвам случващото се с мен и жените в моя свят. Желаех всичко да бъде шеговито или шаржирано със средствата на гротеската, а то какво се получи ...



Тагове:   Отчаяните,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Грижи...самота...отчуждение...страх...болести...лудост
17.04.2008 05:28
Някакава такава "ипидемия" ми се струва, че ни напада. И предписания не помагат! В основата е мизерията.
цитирай
2. viv13 - Е, много отчайващо-гротесктно за добро утро!
17.04.2008 09:22
Да светът не принадлежи на никой, но ние на него му принадлежим, за какви рецепти и съвети да говорим, не трябва ли естествено да се впишев в него, както дървото в гората, звездите в небето...
самотата и отчуждението са нашите бариери, просто не искаме да се отворим като човеци, даже и в сайтове, барове, дискотеки, паркове и т.н. не е до това къде, а как искаме да го направим.
цитирай
3. soho - Звучиш отчаяно,
17.04.2008 09:25
не мога да ти дам съвет, защото често съм била в това състояние.

Надявам се вече да си се събудил с по-добро настроение :)
цитирай
4. fars - Не мисля така
17.04.2008 09:47
Според мен тези неща съпътстват човека от самото. Проблема за който писах е в нереалната събеоценка, свръх очаквания и общество мачкащо слабите в каквото и да се изразява тя - слабостта. Споменатия проблем не е нито на бедните, нито на богатите, защото парите могат да купят само привидна любов и близост.
цитирай
5. fars - viv13
17.04.2008 09:49
Това ми бе за лека нощ. Права си.
цитирай
6. fars - soho
17.04.2008 09:52
Не си разбрала, аз не пиша за себе си. Покрай постовете за сайтовете за запознанства получих няколко писма. Тъй като не държа монопол върху истината реших да напиша тук какво мисля, а читателите да вземат и от други хора съвет, защото проблема е голям.
цитирай
7. nikita6864 - ....
17.04.2008 16:27
„Човек сам се ражда и сам умира, а през останалото време някакви хора непрекъснато се опитват да му досаждат.“ Любен Дилов-син
Аз мисля, че "самотата" е измислица на сам-човека, който вместо да се реши на промяна , се самoсъжалява!
Песента на Ем си цар, ем не си :) е СУПЕР!
Поздрави
цитирай
8. fars - nikita
17.04.2008 21:14
Помня песента от дискотечно време, те си ни следват:)

Самотата уви не е измислица, а състояние на духа. За онези, които не я търсят съзнателно е драма, а стъпката да бъде преодоляна е болезнена. Същото е с цигарите, алкохола и наркотиците, тези които не ги ползват твърдят, че е лесно да бъдат спрени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fars
Категория: Лични дневници
Прочетен: 191120
Постинги: 54
Коментари: 217
Гласове: 574